Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

LPK za boljšo vključenost KKS // Novo mesto

8 decembra, 2021 @ 11:00 - 14:00

LokalPatriot v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje vabi na serijo regijskih delavnic za deležnike pri pripravi Lokalnih programov kulture (LPK).

Dejstvo številka 1: Kljub zakonski obvezi iz leta 2013 petina lokalnih skupnosti v Sloveniji nima sprejetih lokalnih kulturnih programov.

Dejstvo številka 2: Vključenost deležnikov s področja kulturno-kreativnega sektorja (KKS) in nevladnih organizacij v pripravo in vsebino tovrstnih dokumentov je izredno slaba.

Namen projekta je opolnomočenje predstavnikov kulturno-kreativnega sektorja, nevladnih organizacij ter lokalnih skupnosti za vključujočo pripravo lokalnih kulturnih programov v posameznih lokalnih okoljih. V ta namen bomo v obliki posvetov in izmenjave praks med deležniki (lokalne skupnosti, javni zavodi, nevladne organizacije, kulturno-kreativni sektor, podjetja) v posameznih vzorčnih okoljih (Novo mesto, Ptuj, Velenje, Murska Sobota) izvedli štiri regijske delavnice, na katere vabimo zainteresirani predstavniki primerljivih lokalnih okolij z razvojnim potencialom. Delavnice bodo namenjene skupinam do dvanajst oseb, pri čemer bodo na eni delavnici prisotni deležniki iz različnih lokalnih okolij v regiji. Poudarek bo na vključevanju KKS v LPK. Po končanih regijskih dogodkih sledi evalvacija ugotovitev, nato pa izdaja priročnika (»Kako v nekaj korakih pripraviti LPK?«) s priporočili lokalnim skupnostim za vključujočo pripravo KKS v LPK.

Delavnice bodo vodili moderatorji z dolgoletnimi praktičnimi izkušnjami zagovorništva in priprave strateških dokumentov.

Prvi izmed dogodkov se bo zgodil v novomeški Galeriji Simulaker v sredo, 8. decembra 2021 ob 11. uri, v januarju in februarju 2022 pa se obetajo še trije dogodki v partnerskih mestih.

Interesente vabimo, da se na dogodek prijavijo s sporočilom na e-poštni naslov borut.pelko@oldlokalpatriot.kulstik.com. Dogodki bodo potekali ob upoštevanju omejitev in v skladu z veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom.

»Zavezani sodelovanju in podpori ustvarjalcem soustvarjamo podporne programe in priporočila za oblikovanje nacionalnih politik ter skrbimo za promocijo sektorja doma in v tujini.« [vir: czk.si]

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Izvedbeni partnerji dogodkov so MIKK Murska Sobota, CID Ptuj in MC Velenje.

Details

Date:
8 decembra, 2021
Time:
11:00 - 14:00

Organizer

Galerija

Venue