Nakup vstopnic možen tudi na vratih na dan dogodka po prodajni ceni.
Nalaganje dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Galerija zvoka: Lado Jakša – Zvok misli, misel zvoka

9 decembra, 2021 @ 19:00 - 20:00

“Galerija zvoka” je nov koncertni cikel, v katerem izkušeni eksperimentalci in glasbeni improvizatorji raziskujejo akustično specifičen in zahteven prostor Galerije Simulaker. V četrtek, 9. decembra ob 19. uri si boste lahko preko Facebook strani LokalPatriot-a ogledali izvedbo multivizije “Zvok misli, misel zvoka” skladatelja Lada Jakše.

Multivizija “ZVOK MISLI, MISEL ZVOKA” predstavlja sintezo avtorske fotografije in glasbe spojene z izbranimi citati angažiranih literatov, poetov in filozofov. Fotografsko-likovna sporočila z inovativno odslikanimi ambienti njihovih razmišljanj in umetniških snovanj se zlivajo z glasbenimi razpoloženji, ki se navezujejo nanje ter si jih jemljejo za navdihujočo in glasbeno angažirano zvočno partituro. Ta večmedijski simulaker predstavlja odslikavo in ozvočenje tistih vizionarskih razmislekov, ki nas danes presenečajo s svojo aktualnostjo, družbenokritičnim pogledom, ironično in tudi humorno odslikavo družbenih situacij ter tako kažejo izostreno ogledalo današnjemu času, ko nam covid brezobzirno maskira naše nasmehe in odvrača naše poglede.

Posebej za ta projekt komponirana avtorska ambientalna glasba izvajana na akustičnih in elektronskih glasbilih /el.klaviatura, saksofoni, klarinet, flavte, kalimba…/ “v živo” spremlja celotno multivizijo.

Lado Jakša je fotograf, glasbenik in umetnostni zgodovinar. Svoje fotografsko ustvarjanje pogosto povezuje z glasbo in multimedijskimi projekti, v katerih dramaturško in likovno domišljeno projekcijo fotografij, zasnovano kot simbolno foto-zvočno partituro, dopolnjuje z muziciranjem v živo. Večina njegovih samostojnih razstav je predstavljenih v tematsko in likovno celovitih serijah fotografij, večinoma narejenih posebej za razstavni ambient. Umetnikov fotografski pristop temelji na nenavadnih perspektivah, kompozicijskih izrezih, zamikih in zdrsih, ki vnašajo izrazito likovne elemente v pogosto komaj prepoznavno resničnost fotografiranega okolja. Lado Jakša to dosega brez kakršnih koli računalniških manipulacij, montaž ali kolažiranj. Njegove fotografije nastajajo po predhodnem razmisleku o kompoziciji, svetlobnosti in izpovedni izraznosti ter ostajajo razstavljene takšne, kot so bile posnete. Del avtorjevega obsežnega fotografskega opusa s številnimi likovnimi serijami so za svoje zbirke odkupile mnoge umetnostne galerije in zasebni zbiralci, prav tako je avtor 14 samostojnih zgoščenk in skladatelj avtorske glasbe za film, gledališče, televizijo, radio in umetniški ples. Njegova glasba predstavlja sintezo jazza, sodobne eksperimentalne in improvizirane glasbe ter akustičnih in elektronskih zvokov.

Glasbeni cikel “Galerija zvoka” je podprt s strani Ministrstva RS za kulturo.
Dogodke zavoda LokalPatriot podpira Mestna občina Novo mesto.

Podrobnosti

Datum:
9 decembra, 2021
Ura:
19:00 - 20:00

Organizator

Galerija

Prizorišče