Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GS: Otvoritev razstave: Simão Bessa – Insiders

22 maja, 2020 @ 20:00 - 22:00

Na letošnji prvi razstavi v Galeriji Simulaker se predstavlja likovni umetnik Simão Bessa. Umetnik prihaja iz Portugalske, kjer je zaključil študij na tamkajšnji Akademiji za likovno umetnost v Portu, a že več kot 10 let živi in aktivno razstavlja v Sloveniji.

Za njegovo umetniško prakso je značilna risba večjih kot tudi bolj intimnih formatov. Risba kot taka je črtna in skicozno naravna. Barvo in tonske podslikave uporabi predvsem za oblikovanje atmosfere znotraj slikarskega polja. Motivika risb Simãa Besse ima dve izhodišči – figuraliko in ponavljanje. Človeški motivi so na risbah multiplicirani in slojeni. Lahko bi namreč rekli, da gre tukaj za primer horror vacui – strah pred praznim prostorom. Likovno se umetnik poslužuje predvsem črtne risbe in prekrivanja. Z zgoščevanjem posameznih linij prihaja do prepoznavnih oblik. V tem oziru je potrebno izpostaviti risbo tudi kot umetnikov rokopis. To se pravi kot neposredno linijsko črto, ki je njegova osebna, in kot taka značilna prav zanj. Prav gotovo je slednje zelo pomemben element avtopoetike njegovih del.

V preteklosti se je medij risbe razumel predvsem kot nedokončano delo in je pogosto razumljen kot predpriprava za realizacijo umetniškega dela. V tem kontekstu smo risbe primarno vajeni na papirnatih nosilcih. Seveda pa je risba že lep čas ločena od spremljevalne vloge slikarstva in ima svoje avtonomno mesto na področju vizualne in likovne umetnosti. Avtor sicer povečini uporablja papirnato podlago za risanje, a svoje risbe aplicira tudi na umetniško platno ali pa na najdene in odpadne materiale (npr. lamelne zavese). To njegovi risbi dodaja poseben karakter in jo ločuje od ustaljenih načinov risanja. Prav material je ta, ki zmoti mimesis njegovih risb ter omogoči vdor elementov iz našega vsakdana.

Delo Simãa Besse nekateri opisujejo na način, da preko človeških podob razmišlja o vlogi posameznika v družbi. Marsikdo bi na tem mestu pomislil na angažirano umetnost. Vendar menim, da je potrebno zadevo podrobneje artikulirati. Človeško oko lahko razumemo tudi kot pivnik, ki beleži stotine podob, ki se odslikavajo na njegovi mrežnici. Prej kot za angažiranost, ki je usmerjena navzven, bi rekel, da je v tem primeru usmerjena navznoter. Gre za angažiranost avtorja napram samemu sebi. V tem kontekstu gre torej bolj za podaljšek spomina, ki ga je zabeležil vidni aparat.
(iz spremne besede Adrijana Praznika)

Simão Bessa je rojen leta 1982 na Portugalskem. Leta 2008 konča študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Portu. Leta 2009 ga portugalsko ministrstvo za kulturo izbere za mednarodno izmenjavo, namenjeno perspektivnim domačim umetnikom, Inov-art, v okviru katere deluje v društvu Škuc. Od takrat živi v Sloveniji. Razstavljal je že po številnih galerijah, v Sloveniji mdr. v galerijah Luwigana in Škuc, večkrat je za svoje delo dobil tudi priznanja, npr. v letu 2016 glavno nagrado Majskega salona in nagrado Primavera.

Razstava bo na ogled od 22. maja do 13. junija 2020.

Dogodek podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto.

*Otvoritev in ogled razstave bosta potekala v skladu z vsemi smernicami, izdanimi s strani NIJZ ter pristojnih ministrstev, v zvezi z epidemijo SARS-CoV-2.

Details

Date:
22 maja, 2020
Time:
20:00 - 22:00

Organizer

Galerija

Venue