Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GS: Otvoritev razstave // Neža Perovšek: Max capacity – Mixed reviews

16 septembra, 2022 @ 19:00 - 21:00

Neža Perovšek: Max capacity – Mixed reviews
Slikarska razstava
16. september 2022 – 8. oktober 2022
Odprtje razstave: petek, 16. september 2022, ob 19. uri

V novomeški Galeriji Simulaker se s prvo večjo samostojno razstavo Max capacity – Mixed reviews[1] predstavlja slikarka Neža Perovšek. Umetnica predstavlja izbrana dela iz obdobja zadnjega leta in pol, v katerih nadaljuje raziskovanje svojega osebnega arhiva in kompulzivnega zbiranja vizualnih materialov.

Predstavljajte si, da vas nekdo iz preteklosti z baretko na glavi vpraša: »Tovariš, kaj je danes tvoja vizualna vez?«[2]

Neža Perovšek se s slikarstvom ukvarja z miselnostjo arhivistke ter na ta način raziskuje človeško naravo kopičenja stvari. Celoten proces ustvarjanja se opira na kompulzivna dejanja zbiranja, risanja ter nenehnega internega pretakanja informacij. Grajenje podobe ni nikoli logično ali predvidljivo, vedno je odvisno od naključnih kombinacij referenčnih podob. Dela se začnejo s seštevanjem posameznih vizualij, stalnim grajenjem podobe, pri prenosu z digitalnega na fizični nosilec pa se informacije počasi izgubljajo, preobrazijo in še dodatno oddaljujejo od izvora.

Revna podoba ne priča več o tisti pravi stvari, izvornem izvirniku. Namesto tega priča o svojih realnih pogojih obstoja: mrgoleči cirkulaciji, digitalni razpršenosti, razdrobljeni in prilagodljivi temporalnosti. Priča tako o uporu in apropriaciji kot o konformizmu in izkoriščanju.

Na kratko: priča o realnosti.[3]

Slikarstvo je v zadnjih dekadah doživelo transformacijo, ki jo je povzročilo množično prenašanje podob prek različnih medijev. Slednji so postali pomembni dejavnik pri ustvarjanju in razumevanju sodobnega slikarstva, saj se umetnice_ki s podobami ne ukvarjajo več le na platnu, temveč vse pogosteje uporabljajo grafične programe in najrazličnejše algoritemske funkcije, ki omogočajo tudi vse večjo avtomatizacijo dela. Slikarji_ke tako v realnem času vidijo, kako bodo njihove slike izgledale na platnu ali na drugih nosilcih.

Čeprav goji slikarstvo Neže Perovšek neizpodbitno vez do revnih in najdenih podob, je do teh potrebno vzpostaviti primerno distanco. Da razumemo njeno umetniško prakso, je potrebno, da sodobnega slikarstva ne obravnavamo kot odmik od preteklosti, temveč kot del kontinuuma. To seveda ne pomeni, da je slikarstvo kot tako brez zgodovine. Nasprotno, ta medij je globoko prepleten s svojo preteklostjo. Vendar pa ta ni linearna in zato ne predstavlja zgodbe o napredku ali nazadovanju. Namesto tega se znotraj medija dogajajo nenehne spremembe in razvoj. Prav zaradi tega je sodobno slikarstvo vznemirljivo in vitalno, saj je neprekinjeno v obtoku in vedno v procesu nastajanja.
Adrijan Praznik

_______________________
Neža Perovšek (1996, Ljubljana) zaključuje magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je leta 2019 tudi diplomirala. V letih 2018 in 2019 se je samostojno predstavila v galeriji DobraVaga ter sodelovala na več skupinskih razstavah v Sloveniji (RAVNIKAR GALLERY SPACE, Galerija Alkatraz, Layerjeva hiša, Mala galerija BS, …) ter v tujini (Fish Factory, Velika Britanija in Improper Walls, Avstrija). Leta 2021 se je samostojno predstavila v galeriji DLUL v Ljubljani. Septembra 2021 ji je bil dodeljen atelje kreativnega centra Poligon, spomladi 2022 pa je bila rezidentka odprtega ateljeja v DobriVagi.

www.perovsekneza.com

_______________________
Umetnica: Neža Perovšek
Kurator razstave: Adrijan Praznik
Obrazstavno besedilo: Adrijan Praznik
Organizacija in vodenje: Gašper Beg, Adrijan Praznik
Tehnična pomoč: Maid Hadžihasanović
Producent razstave: zavod LokalPatriot | Galerija Simulaker
Naslovna podoba: arhiv umetnice
Projekt sofinancirata: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Novo mesto

[1]Naslov razstave se v slovenščini glasi Maksimalna kapaciteta – mešani odzivi.
[2]STEYERL, Hito, V bran revne podobe, Šum #3, oktober 2014, str. 260.
[3]Ibid., str. 261.

Details

Date:
16 septembra, 2022
Time:
19:00 - 21:00

Organizer

Galerija

Venue