Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GS: Kaja Lorenci: STABAT. Biti ganjen. | Plesna predstava

8 decembra, 2022 @ 19:00 - 20:00

Kaja Lorenci: STABAT. Biti ganjen.

Plesna predstava: petek, 8. december 2022, ob 19. uri
Galerija Simulaker, Vrhovčeva ulica 1a, 8000 Novo mesto

“Najhrupnejši trenutek v človeku lahko za drugega ostane neopazen. Če pa skupaj prisluhnemo tistemu, kar slišimo, ko ni slišati ničesar (ko se molči), se morda izriše na obrazu, zavibrira v gesti, da ton mišičju.

Tišina in glasba imata nekaj skupnega. Navzočnost, ki se ne vidi, se razprostira, pa vendar je blizu, tako blizu, da jo lahko začutimo kot lastno telo.

Kako nas glasba gane in s katerimi sredstvi lahko stanje ganotja (ganiti, ganiti se) prevedem v specifičen uprizoritveni jezik? Ples ima namreč sposobnost, da razkrije tisto, kar je v glasbi nedoumljivega, kar nas »premika« nekje od znotraj, ter hkrati to prednost, da je človeški in otipljiv. Glasba pa je tista, ki uvaja zakasnitev v takojšnjost oziroma ima sposobnost, da podaljša, raztegne trenutek v dogodek.

Lahko oči postanejo ušesa in obratno?

V zadnjem času me glasba gane pogosteje. Potrebujem jo, da me gane. Daje mi občutek, da se premikam skozi svojo gosto tišino, ki jo težko ubesedim.”

Kaja Lorenci

_______________________
Kaja (Valenti) Lorenci, rojena leta 1981 v Mariboru, je leta 2006 je diplomirala na Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). Po končanem študiju je kot plesalka sodelovala v predstavah Andreje Rauch Podrzavnik, Mateje Bučar, Gregorja Luštka in Rosane Hribar, Madeleine Karlsson in Aleksandre Stratimirović, Shimrit Golan, Katje Legin, Nataše Berce, Karmine Šilec (Carmina Slovenica) in Vite Osojnik.

Z avtorsko predstavo Zven telesne tišine (2011) je v sodelovanju z Ivanom Mijačevićem začela razvijati svojevrstno metodo ustvarjalnega dela in pristopa h gibu. Leta 2016 je nastala njena druga celovečerna avtorska predstava Morda na videz kdaj kot vsi ljudje s petimi plesalci, leta 2018 pa avtorska predstava Tristanov akord ali sladki poslej.
Več let je poučevala sodobno plesno tehniko na SVŠGL umetniški gimnaziji, trenutno pa na AGRFT opravlja magistrski študij iz Umetnosti giba. Leta 2017 je prejela Nagrado Ksenije Hribar v kategoriji “perspektivna koreografinja”, ki jo podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije.

_______________________
Avtorstvo in izvedba: Kaja Lorenci
Oblikovanje prostora, kostuma in luči: Petra Veber
Glasba: Žigan Krajnčan (vokal), Kristijan Krajnčan (violončelo)
Producent: DUM društvo umetnikov
Koproducenti: Nomad Dance Academy, Life Long Burning
Soorganizator: zavod LokalPatriot | Galerija Simulaker
Pomoč pri organizaciji: Gašper Beg in Adrijan Praznik
Projekt podpirajo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS
Zahvala: Pipa Lorenci, Jakob Lorenci, Jernej Lorenci

Delovanje Galerije Simulaker podpirajo Urad za mladino, Mestna občina Novo mesto in Skupina DNŠ (Društvo novomeških študentov, LokalPatriot, Založba Goga in Hostel Situla).

Details

Date:
8 decembra, 2022
Time:
19:00 - 20:00

Organizer

Galerija

Venue