Novice

Predavanje Selme Selman v Galeriji Simulaker

Objavljeno 22.06.2017, avtor patriotmin

V petek, 23. junija ob 17. uri nam bo v Galeriji Simulaker predavala ena izmed najbolj prepoznavnih romskih umetnic, Selma Selman.

Ob obisku uveljavljene sodobne umetnice romskih korenin Selme Selman Združenje EPEKA, so. p., skupaj z umetnico pripravlja cikel predavanj po Sloveniji. Umetnica bo predstavila svoje delo in teme, ki ga najizraziteje zaznamujejo: položaj ženske v romski skupnosti in širše položaj Rominj in Romov v odnosu do večinskega prebivalstva, vpliv družine in okolja na izoblikovanje identitete posameznika, položaj umetnosti in ustvarjanja znotraj romske skupnosti ter apropriacijo in stereotipizacijo romske kulture s strani večinskih kultur v Evropi in širše po svetu. Predavanje bo v angleškem jeziku.

“Opus Selme Selman jasno kaže umetničin boj z vprašanji brezdržavljanstva, medgeneracijske travme in preživetja. Država in telo postaneta mesti emancipacije in preganjanja, ki ju raziskuje v video delih, zvočnih skulpturah, slikah in performansih. Selman zaplete predstave o tem, kaj pomeni vzdrževati posameznikovo suverenost — kot tujka v svoji rodni deželi kot tudi v njenem trenutnem domu, Združenih državah Amerike. Z uporabo lastnega telesa kot glavnega načina politične intervencije njeno delo razkriva napetosti, ki vzniknejo ob reprezentaciji in hkrati poosebljanju te ustvarjene “identitete drugega”. Izvor teh napetosti je v umetničini reprodukciji in hkratni kritiki mnogih od rasnih stereotipov, zakoreninjenih v upodobitvah največje evropske etnične manjšine v zgodovini umetnosti, filma in medijev. V končni konsekvenci umetničino iskanje političnega upora postavi to konfrontacijo v prizmo feminističnih in rasnih predpostavk o državljanstvu, pripadnosti in identiteti.”
Jasmina Tumbas (iz kataloga)

Selma Selman je bila rojena v romskem naselju Ružica v bližini Bihaća v družini, kjer številni člani nimajo bosanskega državljanstva. Študirala je na Akademiji za Likovno umetnost v Banja Luki, kjer je diplomirala kot ena prvih Rominj. Izobraževanje je nadaljevala na ugledni Srednjeevropski univerzi v Budimpešti, trenutno pa je podiplomska študentka na Univerzi Syracuse v ZDA.

Organizacija dogodka: Mladinski program Združenja EPEKA, so.p. v sodelovanju z Galerijo Simulaker
Projekt je nastal s podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.