Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Urbani Kosobrin / delavnica

15 junija, 2021 @ 16:00 - 18:00

Po uspešni prvi izvedbi delavnice nabiralništva in spoznavanja zelišč in drugih užitnih divjih rastlin vas vabimo, da se nam ponovno pridružite – Urbani Kosobrin lovi še zadnje dneve nabiranja in priprave sezonskih zelišč, ki rastejo v naši okolici.

Delavnica bo potekala v torek, 15. junija 2021 med 16. in 18. uro. Dobimo se pred MC Oton (Župančičevo sprehajališče 1, Novo mesto). Delavnica je brezplačna, svojo udeležbo pa lahko sporočite na borut.pelko@oldlokalpatriot.kulstik.com.

Živimo v času, ko lahko s samooskrbo znatno pripomoremo k bolj zeleni prihodnosti in manjšemu ogljičnemu odtisu, saj nam narava ponuja veliko dobrin, ki jih ob pravilni in zmerni uporabi lahko koristimo brez negativnih posledic za naravo samo. Ob tem že zaradi načina prehranjevanja krepimo imunski sistem, z rekreativnim gibanjem, ki je za to potrebno, pa krepimo tudi vitalnost našega telesa.

V okviru dvourne delavnice bomo spoznali zelišča in druge užitne divje rastline, ki rastejo v našem okolju, uporabno vrednost ter zdravilnost sezonskih zelišč in drugih užitnih divjih rastlin ter njihovo hranilno vrednost. Delavnica bo razdeljena na dva dela: ena ura bo izvedena kot sprehod po okoliških mestnih travnikih in gozdovih, med katerim bodo udeleženci poleg praktičnih znanj (pravilno nabiranje) deležni tudi teoretičnih osnov, druga ura pa bo namenjena praktičnemu delu v Mladinskem centru Oton. V prvem delu bomo v naravi spoznali (determinirali) in
nabrali omenjeno sezonsko rastlinje, v drugem delu pa se bomo pogovorili o različnih možnostih shranjevanja in konzerviranja ter preizkusili nekaj enostavnih receptov. Med hojo bomo nekaj pozornosti namenili tudi spodbujanju aktivnega življenjskega sloga in pomenu vsakodnevne vadbe (vsaj hoje) za naše fizično in duševno zdravje, kar je v teh časih še posebej pomembno.

Delavnica je namenjena mladim med 13. in 30. letom starosti.

Programe zavoda LokalPatriot podpira Mestna občina Novo mesto.

Details

Date:
15 junija, 2021
Time:
16:00 - 18:00

Organizer

Galerija

Venue