Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

konS ≡ modul // Saša Spačal – Prečnica je zanka: farma čričkov

17 junija, 2022 @ 18:00 - 9 julija, 2022 @ 19:00

V okviru novomeškega si lahko , . , . ogledate umetniško delo umetnice š č z naslovom ” č : č č “.

Umetniška produkcija je postavljena na Rozmanovi ulici 18, v bivši “Čopovi delavnici”.

Delovni čas priložnostne galerije: – . . . .

⬇️⬇️⬇️

Prečnica je zanka je zvočni objekt, ki združuje glasbeno kompozicijo z elementi terarija in farme čričkov, kjer jih gojijo v jajčnih kartonih. Izhaja iz umetničinega kritičnega razglabljanja o človeškem vplivu na ekosistem na planetarni in mikroskopski ravni, uresničuje pa ga z raziskovanjem simpoezisa, pri čemer jo zanima predvsem zmožnost soustvarjanja z nečloveškim akterjem, v tem primeru s črički Acheta domesticus. Objekt povezuje realne zvoke čričkov v galerijskem prostoru z glasbenim delom, ki ga sestavljajo terenski posnetki, zvoki samostojno izdelanega godalnega inštrumenta, analognih in digitalnih modularnih sintetizatorjev, akustične resonance in povratnih zank. Kot zvočna linija potuje skozi več ravni razmišljanja o življenjskih razmerah, v katerih so se znašli črički v antropocenu: od vloge vzdrževanja dinamičnega ravnovesja v naravi do ranljivosti v odnosu do človeka zaradi njegovih posegov v okolje kot tudi zaradi tega, ker jih v kapitalistični družbi s svojo potrošniško logiko gojimo in prodajamo za hrano tako kuščarjem, pajkom in ježem, pa tudi ljudem.

Umetničin poglavitni namen je čričkom pomagati k slišnosti v različnih zvočnih položajih ne samo v njihovem naravnem habitatu, temveč tudi ko so spremenjeni v komoditeto, ter jim takrat priskrbeti nadomestne glasove in zvoke z zvočnimi vhodi, povezanimi z analognimi in modularnimi sintetizatorji, in jim tako omogočiti, da jih kot subjekt sprejmemo za soustvarjalce kompozicije.*

*besedilo je bilo objavljeno v katalogu “Živi Objekt Living Object”, ki ga je izdal MGML.

š č je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno delo se fokusira predvsem na postčloveško stanje, kjer človeška bitja obstajajo in delujejo kot eden izmed elementov v ekosistemu in ne kot suveren. S tem se opušča kartezijanski sistem in sprejema dejstvo, da se je področje tehnologije razširilo ne samo od strojne na programsko opremo, ampak tudi do mokre opreme, od koder posledično izvirajo hibridni pojavi mehanske, digitalne in organske logike delovanja.

Njena dela so bila predstavljena na številnih mednarodnih prizoriščih, med njimi Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Centre de Cultura Contemporània Barcelona – CCCB (ES), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Laboratoria Art & Science Foundation / New Tretyakov Gallery (RUS), Prague City Gallery (CZ), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Museum of Contemporary Art Metelkova (SI), Kapelica Gallery (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (SRB), Lisboa Soa Festival (PT), Sonica Festival (SI). Njeno dela so bila nagrajena in nominirana za Prix Ars Electronica, Ars Electronica Starts Prize, Japan Media Art Award, Prix Cube, New Technology Art Award and New Aesthetica Prize.

Založba:
Zahvale: – ,
Produkcija objekta:

Projekt — je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Details

Start:
17 junija, 2022 @ 18:00
End:
9 julija, 2022 @ 19:00

Organizer

Galerija

Venue