Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

konS ≡ modul // Michele Spanghero – Ad Lib.

17 junija, 2022 @ 18:00 - 9 julija, 2022 @ 19:00

V okviru novomeškega si lahko , . , . ogledate umetniško delo italijanskega zvočnega in vizualnega umetnika z naslovom ” .”.

Umetniška produkcija je postavljena na Ulici talcev 1, v bivši prodajalni “Pola Bekeraj”.

Delovni čas priložnostne galerije: – . . . .

⬇️⬇️⬇️
Zvočna skulptura Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja. To mehansko dihanje umetnega organa metaforično zveni kot mehanski rekviem.

Naslov dela Ad lib., okrajšava latinskega izraza ad libitum, je glasbeni zapis, ki izvajalcu omogoča svobodno interpretacijo, ki po želji ponavlja določene takte partiture. Latinski izraz ad libitum dobesedno pomeni ‘po lastni presoji’ in se uporablja kot sinonim za svobodno izražanje volje glede na kontekst, v katerem se partitura izvaja. Namen zvočne skulpture je opozoriti na razmere, v katerih je preživetje ljudi s kritičnimi zdravstvenimi težavami vezano na dihalni aparat in s tem na presojo tistih, ki skrbijo zanje.

Orgle igrajo s kvintakordom v F-duru (F – C), kar se nanaša na op. 45 Johannesa Brahmsa Ein Deutsches Requiem (Nemški rekviem) za ‘soliste, zbor, orkester in orgle ad libitum’. Hkrati se dve orgelski piščali ritmično aktivirata z mehaničnim dihanjem pljučnega ventilatorja, s čimer se dodata tona A in D, ki dopolnjujeta akord F-dur, in tako ustvarjata rahlo disonanco.

je zvočni in vizualni umetnik. Diplomiral je iz moderne književnosti na Univerzi v Trstu, kjer se je udeležil tudi delavnic o elektronski in improvizirani glasbi, zvočnem oblikovanju in video ustvarjanju. Njegova umetniška dejavnost sega od zvočne umetnosti do kiparstva in fotografije. Michelovo raziskovanje je vsestransko, a dovolj dosledno, da je prejel omembo kot ‘najboljši mladi italijanski umetnik leta 2016’ po izboru revije Artribune.

Razstavljal in nastopal je v različnih mednarodnih kontekstih kot so muzeji, galerije, klubi in festivali v Italiji, Franciji, Španiji, Švici, Sloveniji, Avstriji, na Češkem, v Nemčiji, Belgiji, na Danskem, Nizozemskem, na Poljskem, v Litvi, Latviji, Estoniji, Turčiji, Egiptu, na Kitajskem in v ZDA, kjer je bil leta 2017 tudi gostujoči umetnik na School of the Art Institute of Chicago.
Spletna stran: https://www.michelespanghero.com

Produkcija umetniškega dela: //
Projekt sta podprla Ministrstvo RS za kulturo ter Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.
Projekt — je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Details

Start:
17 junija, 2022 @ 18:00
End:
9 julija, 2022 @ 19:00

Organizer

Galerija

Venue