Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

konS ≡ modul // Laurits Jongejan – Svetišče svetega strahu

17 junija, 2022 @ 18:00 - 9 julija, 2022 @ 19:00

V okviru novomeškega si lahko , . , . ogledate umetniško delo danskega skladatelja in zvočnega umetnika z naslovom ” šč “.

Umetniška produkcija je postavljena na Glavnem trgu 5, v bivši prodajalni “OnaOn”.

Delovni čas priložnostne galerije: – . . . .

⬇️⬇️⬇️
Svetišče svetega strahu deluje kot avtomaton brez neposredne interakcije s človekom. Delo tako ni zasnovano kot vmesnik, temveč kot stroj, ki je fizično in metaforično osredotočen na samega sebe.

Osem medeninastih plošč, ki obdajajo notranje jedro, delujejo kot osnovni vir zvoka in kot nekakšna simbolna zaščita za notranje delovanje. V središču skulpturalnega svetišča računalnik aktivira mehanizme in ustvari skrivnostno zvočno izkušnjo, ki združuje digitalno natančnost z živahnim akustičnim dogajanjem.

Umetniško delo je bilo navdihnjeno z izkušnjami iz tradicionalnih japonskih Shinto svetišč, v katerih duhovi naseljujejo različne objekte. Preprosta uporaba digitalnih tehnologij, sestavljenih v oltarno obliko, ustvarja mistično občutenje, ki ga namesto ob tradicionalnih objektih iz svetišč dosežemo skozi vseprisotno tehno-estetiko sodobnega sveta. ‘Svetišče svetega strahu’ namiguje na nekatere mistifikacije tehnologiziranega sodobnega sveta, preplašenost odtujenih posameznikov in romantiziranje samozadostnosti.

je danski skladatelj in zvočni umetnik z magisterijem iz elektronske glasbe na Kraljevi glasbeni akademiji Danske (DIEM.) Umetniško se izraža s prostorskimi postavitvami, elektronsko glasbo, videom in uprizoritveno umetnostjo. Ponavljajoča se tema v njegovih glasbenih in vizualnih delih so odnosi med tehnologijo in ljudmi. Pogosto ustvarja situacije, kjer je človeška interakcija s strojem rahlo dvoumna in skrivnostna. Njegova dela so bila med drugim razstavljena v SMK, Glyptoteket in Kunsthal Aarhus, izdaja pa pri založbah Help Recodings in Regelbau.

Produkcija umetniškega dela: //
Projekt sta podprla Ministrstvo RS za kulturo ter Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.
Projekt — je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Details

Start:
17 junija, 2022 @ 18:00
End:
9 julija, 2022 @ 19:00

Organizer

Galerija

Venue