Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

konS ≡ Kripto 101 | spletna delavnica

18 januarja, 2021 @ 17:00 - 20:00

Spletna delavnica
Ponedeljek, 18. januar 2021 med 17. in 20. uro

Mlade od 14. leta starosti naprej vabimo, da se nam pridružijo na delavnici v okviru projekta konS, ki bo prek spleta potekala v ponedeljek, 18. januarja 2021 med 17. in 20. uro.

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na borut.pelko@oldlokalpatriot.kulstik.com, ob prijavi pa sporočite svoje ime, priimek, e-poštni naslov in starost.

Vsak od nas se vsakodnevno srečuje z različnimi kriptografskimi zapisi, algoritmi in protokoli. Od spletnega bančništva, pri katerem potrebujemo različne certifikate, do vstopanja v komunikacijske kanale, ki so bolj ali manj kriptirani, in kriptovalut ter tehnologije veriženja blokov (blockchain), ki je pred nekaj leti preplavila svet. Za vsem tem ležijo kompleksne matematične tehnike, ki zagotavljajo varnost, celovitost in overitev informacij, ki jih pošiljamo in prejemamo.

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z osnovami kodiranja in kriptografije. S pomočjo programiranja bodo šifrirali in dešifrirali skrivna sporočila in poizkušali razdreti skrivne kode. Srečali se bodo z različnimi šiframi in ugotovili, kaj so njihove prednosti in slabosti. Spoznali bodo različne vrste napadov na tajnopise, jih sprogramirali in tudi preizkusili na lastnih šifrah. Debatirali bodo o vlogi kriptografije skozi zgodovino in o tem, kaj kriptografija predstavlja danes, ter si na praktičnih primerih pogledali, kako je bilo videti šifriranje (in dešifriranje) v časih pred uporabo računalnikov.

Delavnice za otroke in mlade, ki jih izvajamo v okviru projekta konS predstavljajo serijo razburljivih in navdihujočih raziskovanj, učenja in ustvarjanj. Izvajamo jih, da bi bolje razumeli najsodobnejša dognanja v znanosti in novih tehnologijah, ki jih preko raziskovalne umetnosti premišljamo za posameznika in družbo. Projekt konS vzpostavlja mrežo vozlišč in laboratorijev po vsej Sloveniji, ki se medsebojno dopolnjujejo v ekosistem dejavnosti za kritičen razvoj prihodnosti. Več informacij o projektu, konzorciju in načrtovanih aktivnostih najdete na kons-platforma.org.

Foto: Hana Jošić

——————————————————————————————-
Projekt konS — Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Programe zavoda LokalPatriot podpira Mestna občina Novo mesto.

Details

Date:
18 januarja, 2021
Time:
17:00 - 20:00

Organizer

Galerija

Venue

Galerija