Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GS: Uroš Weinberger – Projectories

17 septembra, 2020 @ 20:00 - 22:00

V sklopu 100. obletnice novomeške pomladi se v Galeriji Simulaker z novimi deli predstavlja akademski slikar Uroš Weinberger. Zanj so značilne velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti. Čeprav se umetnik poslužuje tehnike slikanja z oljnimi barvami, je izhodišče za njegovo delo digitalni kolaž, pri katerem uporabi podobe, najdene na spletu in drugod.

Na pričujoči razstavi so na ogled umetnikova dela, ki so nastala od leta 2019 do leta 2020. Čeprav svoja dela zelo dosledno gradi v širši kontekst serije, lahko opažamo tudi nekatere premike. Pri določenih slikah (npr. Holiday Inn) si avtor pripravi slikarsko podlago s kapljanjem [dripping] barv, ki dajejo slikam nekoliko bolj materialen (haptičen) izgled. Tudi osnovni ikonografski elementi, ki povezujejo njegova dela v posamezne sklope, so se zamenjali. Nekoliko starejše slike so napolnjevale cevi ali maske, v novejših pa so kot tujki prisotni droni in molekule.

Če nadaljujemo z oblikovnimi značilnostmi njegovih slik, je zanimivo, da se avtor odloči grobost in fragmentiranost izhodiščnega kolaža zabrisati v gladek slikarski spoj, ki ustvari poenoten, homogen izgled umetnine. Strategija je morda ta, da želi avtor vzpostaviti pogoje za gledalčevo potopitev v iluzijo. Gre torej za strukturirano koreografijo, ki želi s slikarskimi prijemi gledalca pripraviti do tega, da preizprašuje skupek podob, ki nam jih posredujejo slikarska platna. Pri Weinbergerjevih delih zato ne govorimo o slikah kot objektih, kot tudi ni material ta, ki prihaja v ospredje. Gre za sliko, ki jo lahko razumemo kot okno oziroma še bolje rečeno – sliko kot ekran. Slednje še dodatno potrjuje paleta barv, ki jih umetnik uporablja. Tu gre za nasičene barve, ponavadi v izboru različnih komplementarnih odtenkov (npr. zelena, rdeča), ki ob pravi osvetlitvi »neonsko« zažarijo.

Za razumevanje umetniških del Uroša Weinbergerja je pomembno, da razumemo, za kakšnega umetnika gre. Čeprav kategoriziramo slikarstvo pod likovno umetnost [fine art], je v njegovem primeru primernejša oznaka vizualno. Weinbergerjevo delo se namreč ne začne pred belo površino slikarskega nosilca, ampak ima že zastavljene množice podob, ki jih umetnik kopiči tekom ustvarjalnega procesa. Vizualni material, ki ga najde na spletu, revijah in drugod, sestavlja v kolaže, ki predstavljajo različne simulakre podob današnje medijsko posredovane realnosti. Umetnik se na ta način ukvarja s kolektivnim vidnim, z našim skupnim imaginarijem podob, ki nam izgrajujejo današnjo stvarnost. Prav na tej točki, ko se zavemo, da referenčne podobe izvirajo iz sedanjosti oziroma polpreteklosti, ugotovimo, da ne gre za distopično odslikano prihodnost. Umetnine namreč predstavljajo abstrakcijo trenutnega dogajanja. Slike preplavljajo motivi tehnoloških naprav, ki so v današnjih časih vseprisotne, med drugim pa so tudi eden izmed vzvodov nadzora.

__
Uroš Weinberger (1975) je leta 2003 zaključil študij slikarstva, leta 2005 pa še podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2001 je prejel študentsko Prešernovo nagrado. Leta 2011 je bil nagrajenec bienalne razstave – Pogled na likovno umetnost Slovenije 6: Jaz, tukaj, zdaj. Leta 2012 je prejel nagrado ‘6th 2012 Showcase Winner’ v kategoriji slikarstvo, ArtSlant Awards, ZDA, leta 2017 pa je bil nominiranec za Bloom Award by Warsteiner, Nemčija. Leta 2018 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela, najvišje umetniško priznanje Univerze v Ljubljani. Izbor pomembnejših razstavah: Čas brez nedolžnosti, Moderna galerija, Ljubljana (2019); Anthropocene, Ann Street Gallery, NY, ZDA (2018); After Hiroshima, The B#S Gallery, Treviso, Italija (2017); NordArt 2016, Büdelsdorf, Nemčija (2016).

http://urosweinberger.com/

Naslovna slika: Uroš Weinberger, Holiday Inn, 2020, olje in akril na platnu, 150,5 x 190 cm / foto: umetnikov arhiv

Pokrovitelj otvoritve: Fink & Situla

Kurator razstave: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Mestna občina Novo mesto

Details

Date:
17 septembra, 2020
Time:
20:00 - 22:00

Organizer

Galerija

Venue