Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GS: Otvoritev razstave – Etike[te]: Smeh / Laughter

16 avgusta, 2021 @ 20:30 - 23:00

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske vas vabi na odprtje 2. Mednarodnega bienala likovne vizije Etike(te) – Smeh 2021, ki bo pred rotovžem (Glavni trg 7) v Novem mestu v ponedeljek, 16. avgusta 2021, ob 20.30. Razstave bodo na ogled do 26. septembra 2021.

Razstavišča v Novem mestu: Jakčev dom, Sokolska ulica 1, Galerija Simulaker, Vrhovčeva ulica 1, Knjižnica Mirana Jarca, Rozmanova 28, Kulturni center Janeza Trdine, Galerija Kocka, Novi trg 5.

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske po treh realiziranih mednarodnih projektih nadaljuje z organizacijo in izvedbo niza tematskih razstav sodobne likovne umetnosti. Tema letošnjega 2. Mednarodnega bienala Likovne vizije, Etike(te) je SMEH.

Smeh je ena izmed temeljnih izraznih človeških reakcij, psiholoških stanj, z njim se odzivamo na situacije ali okoliščine, v katerih se znajdemo. Smeh nam vzbujajo predvsem situacije, ki jih razumemo kot komične in odpirajo prostor humorja ter veselja – o tem so pisali številni filozofi, od Platona in Aristotela do Bergsona in naprej –, zato smeh in humor praviloma nista veljala za posvečeni temi. Vendar obstajajo še druge dimenzije, pomembna je tista, ki smeh evolucijsko povezuje s strahom oz. podrejanjem, še pomembnejša pa je tista, ki našo živalskost presega: smeh kot transformativna ali subverzivna izkušnja. Kot v svojem romanu Ime rože piše Umberto Eco, je bil za oblastnike, še posebej tiste s totalitarnimi težnjami, smeh ultimativna subverzija, zato so ga vedno poskušali regulirati in ga omogočati zgolj v okviru natančno določenih praznikov norosti in neresnosti. Še nedavno je tudi pri nas vladal sistem, ki je nedovoljen smeh ali posmeh sankcioniral z drakonskimi kaznimi. Za preprosto šalo si lahko leta prebil v zaporu. Tudi danes je smeh velikokrat nevaren, včasih celo kazniv, zato je toliko pomembneje poudarjati njegov osvobajajoč učinek, ki lahko sprošča kreativnost, kar je v današnjem času še posebej relevantno. Splošna družbena zakrčenost, zavrtost in strah, ki nas prežemajo, prav zahteva, da se vsaj občasno glasno zasmejemo. In sprostimo kreativne potenciale na vseh področjih naših življenj. Umetnost je ena ključnih dejavnosti, ki so sposobne nagovarjati te probleme.

Naše bienalne razstave se sicer osredotočajo predvsem na likovno umetnost, torej večjo pozornost posvečamo umetniškim praksam, ki izhajajo iz tradicionalnih medijev, vendar smo letos k projektu povabili tudi avtorje in avtorice, ki sodijo v polje intermedijskih oz. vizualnih umetniških praks iz razširjenega polja vizualne umetnosti. S tem smo razširili nabor različnih izraznih praks, ki temo osvetljujejo iz več perspektiv, skozi različne avtopoetike ustvarjalcev in ustvarjalk.

Žal je zaradi epidemije covid-19 letos na razstavi manj udeležencev iz tujine. Upajmo, da se bodo razmere kmalu uredile in da bomo na prihodnjem bienalu znova zadihali s polnimi pljuči.

Avtor teksta: Robert Lozar, akademski slikar

Na dan otvoritve bo galerija Simulaker odprta od 19.30 do 23.00.

Details

Date:
16 avgusta, 2021
Time:
20:30 - 23:00

Organizer

Galerija

Venue