Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GS: Otvoritev razstave: Đejmi Hadrović – Under 2021

14 januarja, 2022 @ 19:00 - 20:00

Đejmi Hadrović: Under 2021
video instalacija
14. januar—29. januar 2022

odprtje razstave: petek, 14. januar 2022, ob 19. uri

Z razstavo Under 2021 se v Galeriji Simulaker z istoimensko video instalacijo predstavlja umetnica Đejmi Hadrović. Gre za najnovejše delo umetnice, ki je nastalo leta 2021. Umetnica mlajše generacije je ena izmed dobitnic nagrade PS37, ki jo je v letu 2019 podelila Galerija Simulaker. Umetnica aktivno deluje na presečišču video esejev, avtorskih performansov in fotografije. V svojih delih naslavlja družbenopolitične teme, kot so kritika kapitalizma in patriarhalnega ustroja družbe ter naslavlja vprašanja v povezavi s feminizmom, spolnostjo in spolom v post-jugoslovanskem prostoru. Đejmi Hadrović se v delu izpostavlja kot subjekt tranzicije in vključuje svojo zgodbo in zgodbe svojih prednikov z namenom oblikovanja novih narativov, ki se ji zdijo pomembni za današnji čas. Z nagovarjanjem lastnega mesta izrekanja ustvarja možnost za prevrednotenje sprejetih družbenih norm in ideoloških konstruktov.

Večkanalna video instalacija – Under 2021 – je narejena kot statična podoba v »tableau vivant« formi. Vizualni elementi so svetlih barv in prikazujejo komaj opazne počasne gibe. S tem umetniškim delom želi avtorica podati nekaj neotipljivega – labirint naše psihe. Z video instalacijo umetnica prikazuje kako težko je dokumentirati duševno vedenje in disfunkcije le-tega. Tema obravnava trenutno stanje zdravstvene krize in izpostavlja zapostavljena vprašanja duševnih motenj, ki jih povzročajo trenutni pogoji, ko se posamezniki spopadajo s pritiski izolacije.

_______________________
Đejmi Hadrović je rojena leta 1988 v Trbovljah. Leta 2012 je diplomirala s področja kulturnih študijev in antropologije na Fakulteti za humanistične študije v Kopru, Univerzi na Primorskem. Leta 2011 je preko programa Erasmus študirala na Middle East Technical University (Ankara, Turčija), smer filozofija, za obdobje enega semestra. Leta 2016 je na linški univerzi v Avstriji magistrirala iz avdiovizualne umetnosti pod mentorstvom prof. Cristoph Nebel in Brigitte Vasicek. Od 2017 je na doktorskem študiju filozofije na dunajski akademiji lepih umetnosti pod mentorstvom dr. prof. Marine Gržinić, kjer raziskuje tematiko seksualnosti in njene manifestacije v post-jugoslovanskem filmu.

dejmihadrovic.si

_______________________
Umetnica: Đejmi Hadrović
Statična fotografija: Đejmi Hadrović, Under 2021, 2021
Kurator razstave: Adrijan Praznik
Producent razstave: Galerija Simulaker / LokalPatriot
Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Novo mesto

Details

Date:
14 januarja, 2022
Time:
19:00 - 20:00

Organizer

Galerija

Venue