Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GS: Anja Podreka – Prostor reki

5 oktobra, 2018 @ 18:00 - 20:00

Vabljeni v petek, 5.10., na predstavitev projekta Anje Podreka in Zvočni sprehod z avtorico ob reki Krki. Dobimo se ob 18.00 uri pred Pumpnco ob reki, nato se bomo skupaj sprehodili do Galerije Simulaker, kjer si bomo ogledali razstavo z naslovom Prostor reki.

___
Delovanje rek, njenih tokov in ciklov je v precejšnji meri poznano, a odnos lokalnih, državnih politik in gospodarstva, industrije do rek postavlja človeškemu bivanju in kulturi nove izzive. Ljudje reke redno izrabljamo, s svojimi posegi pa se le redko trudimo popraviti nastalo škodo in ponovno oživiti vitalne ekosisteme, izgubljene med številnimi okoljskimi katastrofami, ali celo le-te s preventivo preprečiti. Kljub temu, da so sodobnemu človeku in njegovemu bivalnemu okolju reke v veliki meri prilagojene, obstaja strah pred njeno neukročenostjo. Tudi zaradi nerazumevanja in nesprejemanja njenih zakonov.

Na sledi dosedanjega antropološko-umetniškega raziskovanja in eksperimentov je Anja Podreka neposredno v lokalnem okolju Galerije Simulaker zasnovala projekt, ki ponuja sestop iz antropocentričnega gledišča in vzpostavitev kritične misli ob vprašanjih: Kako reko obravnavamo in poslušamo – kako upoštevamo njene naravne zakonitosti? Ali obstaja drug način sobivanja, kjer njenih danosti ne koristimo z uničevanjem rečnih in obrečnih ekosistemov, ki za seboj velikokrat prinašajo nesreče tudi nam? Kakšno sobivanje lahko si z rečnimi sistemi uredimo ob ponovnem osveščanju o značilnostih posameznih rek? Kako z rekami bivati naprej, ne da bi samim sebi pljuvali v skledo?

Izhodišče projekta Anje Podreke so opažanja zgoraj opisanega odnosa med vodnimi sistemi ter ljudmi, oblastmi in gospodarstvom. V okviru nastajanja in razvijanja projekta se loteva raziskovanja na terenu, k čemur pristopa z budnim etnografskim očesom in antropološkimi raziskovalnimi metodami, ki se prepletajo z avtoričino umetniško prakso. Za razstavo Prostor reki v Galeriji Simulaker se je Podreka vsebinsko osredotočila na reko Krko in nekoč in danes obstoječe načine sobivanja z njo. S prebivalci in strokovnjaki je opravila intervijuje ter posnela zvočno sliko posameznih delov reke. Projekt je tako zasnovan skupaj s prebivalci na lokaciji, kjer je potekalo njeno antropološko-umetniško raziskovanje.

Zvoki rečne okolice in intervjuji so manifestirani v posnetku, ki ga bo mogoče slišati na dan otvoritve v zvočnem sprehodu ob reki Krki. Po v naprej pripravljeni poti nas bo spremljala umetnica Anja Podreka.

___
Anja Podreka (1987, Ljubljana) je mlada ustvarjalka, diplomirala je iz likovne pedagog (Pedagoška fakulteta v Ljubljani, 2013) ter magistrirala na področju scenografije na HKU-Academy of arts Utrecht (2016). Med študijem je bila tudi na tri mesečni izmenjavi na Severnem Irskem, St. Marys University (2011). Poleg samostojne umetniške dejavnosti vodi likovno-ustvarjalne delavnice, v katerih teži k inovativnosti in samostojnosti otrok. Kot asistentka scenografije je sodelovala z ga. Magdo Lapajne (RTV) pri ustvarjanju dokumentarnega filma o pionirju lutkarstva v Sloveniji; Milanu Klemenčiču ter z ga. Jeleno Sitar Cvetko, pri predstavi “Moj dežnik je lahko balon” (2013).
V letošnjem letu je predstavila tri projekte: performantivni projekt oziroma “walking performans” z naslovom Mapiranje spominov Človek-Drava na Mariborskem otoku (pod okvirom Festival Drava), razstavo Kamni v Layerjevi hiši v Kranju ter bio-tehnološki projekt Žile , v Biotechna labu na Kersnikovi v Ljubljani. Za razstavljena dela Kamni je leta 2014 prejela nagrado DLUM Primavera 2014 (2. listina), lani pa je v galeriji MediaNox predstavila interaktivno inštalacijo Plasti. Omenjen projekt je bil razstavljen tudi na Nizozemskem v Utrechtu (2015).

Kuratorka: Anja Zver

Details

Date:
5 oktobra, 2018
Time:
18:00 - 20:00

Organizer

Galerija

Venue