Nakup vstopnic možen tudi na vratih na dan dogodka po prodajni ceni.
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Galerija zvoka: BRGS – izvedba kompozicije Treatise – Cornelius Cardew

25 novembra, 2021 @ 19:00 - 20:00

“Galerija zvoka” je nov koncertni cikel, v katerem izkušeni eksperimentalci in glasbeni improvizatorji raziskujejo akustično specifičen in zahteven prostor Galerije Simulaker. Prvi v goste prihaja Jaka Berger – Brgs, njegovo izvedbo kompozicije Treatise pa si boste lahko preko Facebook strani LokalPatriot-a ogledali v četrtek, 25. novembra ob 19. uri.

Jaka Berger se je s kompozicijo Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa prvič srečal v letu 2009 in nekaj let zatem posnel in izdal ploščo 46/3/84/115 z interpretacijami grafičnih notacij na njemu lastnem prepariranem setu bobnov, ki ga razvija vse do danes. Pred dobrim mesecem dni je izdal drugo ploščo grafičnih notacij imenovano Breakfast with Cardew, kjer je v sedmih skladbah zajel več različnih strani te 193-stranske grafične kompozicije. Na obeh ploščah je uporabljal prepariran set bobnov, ki ga razvija od leta 2009 v kombinaciji z uporabo elektronike, efektov in različnih objektov, strunskih kosov ter zvočnikov za ustvarjanje povratne zanke. Na tokratnem nastopu v Galeriji Simulaker se Berger vrača k svojemu primarnemu izrazu, torej bobnom v svoji surovi formi z objekti in pripomočki, s katerimi bo posegal v akustično naravo bobna in prostora. Z različnimi razširjenimi tehnikami in izrabo akustičnih značilnosti prostora, bo tako izvedel osem skladb sestavljenih iz različnih grafik kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. Izvedba bo zazvenela premierno tako v prostorih Galerije Simulaker, kakor tudi v popolnoma akustični obliki.

Jaka Berger je eden najdejavnejših, najbolj ustvarjalnih in raznolikih bobnarjev, tolkalcev, skladateljev in improvizatorjev na slovenski glasbeni krajini v zadnjih petnajstih letih. Leta 2006 je posnel prvenec za italijansko založbo Splasch Records. Od leta 2014 do danes pripravlja glasbo za prepariran komplet bobnov, s katerim redno izdaja solistična dela, ki so redno objavljana v mednarodnih publikacijah za improvizirano glasbo. V letu 2013 je bil performer gledališke uspešnice Gremo Vsi! v režiji Mareta Bulca. Redno razvija eksperimentalni projekt Partija z vizualnim umetnikom Matejem Stupico ter koncertira s skupino Darla Smoking. V letu 2015 je izdal ploščo kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa. V letu 2016 je izvedel svoje najzahtevnejše avtorsko delo, kompozicijo za desetčlanski orkester Tentet slišnega življenskega toka. Leta 2019 je izdal ploščo posvečeno skladatelju Mortonu Feldmanu v sodelovanju s pianistom Dejanom Berdenom ter izdal plošči z zasedbama Bootleg Unit trio in Fresh Dust trio za britansko založbo FMR Records. Plošča Fresh Dust trio s pianistko Marino Džukljev in kitaristom Samom Šalamonom je bila po mnenju portala za improvizirano glasbo Centralala označena kot plošča leta 2019. Pravkar je zaključil večletni projekt zvočnih prevodov poezije z izdano knjigo Poetrix ter zadnji album interpretacije grafične kompozicije Treatise skladatelja Corneliusa Cardewa z naslovom Breakfast with Cardew.

V zadnjih letih izvaja tolkalske in glasbeno-improvizacijske delavnice ter redno inštruira tolkala. Svoje znanje in izkušnje redno dopolnjuje z različnimi glasbeniki in improvizatorji s celega sveta ter razširja koncept delavnic v široko kolektivno ustvarjanje na podlagi improvizacije in komunikacije. S tem glasbo umešča v naš vsakdan in preko nje uči in spodbuja odnose, ki temeljijo na poslušanju, odzivanju, sobivanju ter sodelovanju.

www.jakaberger.com

Glasbeni cikel “Galerija zvoka” je podprt s strani Ministrstva RS za kulturo.
Dogodke zavoda LokalPatriot podpira Mestna občina Novo mesto.

Details

Date:
25 novembra, 2021
Time:
19:00 - 20:00

Organizer

Galerija

Venue