Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ogled filma Eme Kugler – Človek s senco

19 decembra, 2019 @ 19:00 - 22:00

Do 19. decembra je v Galeriji Simulaker na ogled razstava Darka Plevnika, v kateri raziskuje nastajanje anti-mesta v filmu Eme Kugler z naslovom Človek s senco.

Ob zaprtju razstave si bomo ogledali celoten film, sicer sklepni del tetralogije, ki jo sestavljajo še Fantom (2004), Za konec časa (2009) in Odmevi časa (2014).

Človek s senco, fascinantna kombinacija videokolaža, performansa, instalacije, urbane metafizike, pop abstrakcije, gnostičnega dialekta, agonične ekstaze, marienbadske igre in možganskega splatterja, se ne začne v puščavi, temveč v “vesolju” – z rojstvom otroka, podobnega Star Childu, ki se v Kubrickovi klasiki 2001: Odiseja v vesolju rodi na koncu vesolja. Šele potem se preselimo v puščavo, kjer se mesijanski moški v črni kuti – v slogu Leanovega Lawrencea Arabskega – zelo dolgo približuje moškemu, ki koplje in na koncu izkoplje kost, kakršna v Odiseji v vesolju mutira v vesoljsko ladjo. Tu iz nje bušne kri. Zgodovina ti zlomi srce. Lahko jo najameš. Itak se ponavlja. Ne čaka na Mesijo ali Apokalipso, temveč na to, da se znova začne. (Marcel Štefančič jr., Mladina, 2019)

Ogled filma bo v četrtek, 19. decembra ob 19. uri.

Vstopnine ni, vabljeni!

Dogodek podpira Mestna občina Novo mesto.

Details

Date:
19 decembra, 2019
Time:
19:00 - 22:00

Organizer

Galerija

Venue