Nakup vstopnic možen tudi na vratih na dan dogodka po prodajni ceni.
Kulturno-kreativni sektor

LPK za boljšo vključenost KKS

Objavljeno 24.11.2021, avtor patriotmin

LPK za boljšo vključenost KKS
Serija regijskih delavnic za deležnike pri pripravi Lokalnih programov kulture (LPK) s poudarkom na vključenosti kulturno-kreativnega sektorja (KKS)

LokalPatriot, v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, vabi na serijo regijskih delavnic za deležnike pri pripravi Lokalnih programov kulture (LPK).

Dejstvo številka 1: Kljub zakonski obvezi iz leta 2013 petina lokalnih skupnosti v Sloveniji nima sprejetih lokalnih kulturnih programov.

Dejstvo številka 2: Vključenost deležnikov s področja kulturno-kreativnega sektorja (KKS) in nevladnih organizacij v pripravo in vsebino tovrstnih dokumentov je izredno slaba.

Namen projekta je opolnomočenje predstavnikov kulturno-kreativnega sektorja, nevladnih organizacij ter lokalnih skupnosti za vključujočo pripravo lokalnih kulturnih programov v posameznih lokalnih okoljih. V ta namen bomo v obliki posvetov in izmenjave praks med deležniki (lokalne skupnosti, javni zavodi, nevladne organizacije, kulturno-kreativni sektor, podjetja) v posameznih vzorčnih okoljih (Novo mesto, Ptuj, Velenje, Murska Sobota) izvedli štiri regijske delavnice, na katere vabimo zainteresirane predstavnike lokalnih okolij z razvojnim potencialom. Delavnice bodo namenjene skupinam do dvanajst oseb, pri čemer bodo na eni delavnici prisotni deležniki iz različnih lokalnih okolij v regiji. Poudarek bo na vključevanju KKS v LPK. Po končanih regijskih dogodkih sledi evalvacija ugotovitev, nato pa izdaja priročnika (»Kako v nekaj korakih pripraviti LPK?«) s priporočili lokalnim skupnostim za vključujočo pripravo KKS v LPK.

Delavnice bodo vodili moderatorji z dolgoletnimi praktičnimi izkušnjami zagovorništva in priprave strateških dokumentov. Luka Blažič, direktor novomeške Knjižnice Mirana Jarca, bo kot član komisije za pripravo strategije na področju kulture v Mestni občini Novo mesto za obdobje 2021-2030 sodelujočim predstavil vidike sodelovanja v lokalni skupini za pripravo LPK. Mitja Ličen, direktor Založbe Goga in član Svetov zavoda Javne agencije za knjigo republike Slovenije ter Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, se bo osredotočil na primere vključevanja KKS v pripravo lokalnih kulturnih programov, poleg tega pa predstavil tudi izkušnje Založbe Goga z izvedbo projekta Črke rastó v prostor, ki je bil podprt s strani Platforme CzK. Dogodke bo moderiral Borut Pelko, dolgoletni sodelavec zavoda LokalPatriot, tudi sam z izkušnjami s članstvom v različnih svetih in komisijah za pripravo strateških dokumentov.

Dogodki bodo potekali v štirih slovenskih mestih:

Novo mesto – torek, 8. december 2021, ob 11. uri
v Galeriji Simulaker

Murska Sobota – med 24. in 28. januarjem 2022
v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota

Ptuj – med 1. in 4. februarjem 2022
v Centru interesnih dejavnosti Ptuj

Velenje – med 7. in 11. februarjem 2022
v Mladinskem centru Velenje

Interesente vabimo, da se na dogodek prijavijo s sporočilom na e-poštni naslov borut.pelko@oldlokalpatriot.kulstik.com. Dogodki bodo potekali ob upoštevanju omejitev in v skladu z veljavnimi ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom.

»Zavezani sodelovanju in podpori ustvarjalcem soustvarjamo podporne programe in priporočila za oblikovanje nacionalnih politik ter skrbimo za promocijo sektorja doma in v tujini.« [vir: czk.si]

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Izvedbeni partnerji projekta so še Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Center interesnih dejavnosti Ptuj ter Mladinski center Velenje.